لوله مانیسمان چیست و چه کاربردی دارد؟ به طور کلی لوله انواع مختلفی دارد که با مشخصات مختلفی تولید میشوند و کاربردهای متفاوتی دارند. انواع لوله فلزی شامل دو نوع درزدار و بدون درز است که نوع بدون درز (مانیسمان) از استحکام بیشتری برخوردار است. روش تولید این دو نوع لوله نیز با همدیگر متفاوت است و برای تولید آن ها از آلیاژهای متفاوتی استفاده میشود. لوله مانیسمان که به عنوان مقاومترین نوع لوله در صنایع مختلف شناخته شده، با استفاده از فولاد ساده کم کربن و یا آلیاژ استیل ضدزنگ تولید میشود. در اینجا قصد داریم شما را با کاربرد لوله مانیسمان و روش تولید آن آشنا کنیم.
لوله مانیسمان چیست؟
اگر به دنبال لولهای با ضخامت بالا و مقاوم هستید، ما لوله بدون درز یا مانیسمان را به شما پیشنهاد میدهیم. همانطور که از اسم این لولهها مشخص است، هیچ درزی در آنها دیده نمیشود. اگرچه ممکن است محصولات تقلبی نیز در بازار پیدا شود که به روش لوله درزدار تولید شوند اما درز را با روشهای خاصی مخفی کنند، اما مانیسمان با روشی تولید میشود که به هیچ عنوان در آن درز یا برشی ایجاد نمیشود. در انتهای این مطلب به روش تولید لوله بدون درز نیز پرداخته خواهد شد.
درز به عنوان پاشنه آشیل لولههای فلزی است و همین که فشاری بیش از حد به آن وارد شود، از قسمت درز باز میشود و سیالات یا مواد از آن نشت پیدا میکند. اما وقتی از لوله بدون درز صحبت میکنیم یعنی به دلیل نداشتن درز، قدرت بیشتری برای مقابله با فشار بیش از حد دارند. این ویژگی کاربرد لوله مانیسمان را برای کارهای خاص ممکن میسازد تا از وقوع انفجار و حادثه پیشگیری کند. انتقال نفت و گاز که به دقت و امنیت زیادی نیاز دارد تا از نشت این سیالات پیشگیری کند، با کمک لوله بدون درز انجام میشود.
تصور کنید از لوله درزدار برای انتقال گاز استفاده شود و در زیر زمین به دلیل فشار زیاد، از قسمت درز نشت پیدا کند. وقوع حادثه و انفجار یکی از نتایج مخرب این کار است. در حالی که لوله بدون درز امنیت را در صنعت نفت و گاز برقرار میکند و مانع از بروز حادثه میشود.
این لولهها که ظاهر یکدست دارند، با ضخامت و ابعاد متفاوتی تولید میشوند و هر کدام کاربرد متفاوتی دارند. تولید لوله مانیسمان نسبت به لوله درزدار مشکلتر است و به تجهیزات و فناوری پیشرفتهتری نیاز دارد. به همین دلیل است که قیمت لوله مانیسمان نسبت به سایر لولههای درزدار بیشتر است.
تاریخچه لوله مانیسمان
اولین بار در سال 1885 دو برادر مهندس به نام مکس ماننزمان و راینهارد تولید لوله بدون درز را اختراع کردند. این دو برادر در کارخانه تولید لوله پدر کار میکردند که تصمیم گرفتند لولههایی با مقاومت بالا را تولید کنند. به همین دلیل روش جدیدی را برای تولید لوله مانیسمان اختراع کردند و برای این کار به سراغ فرآیند نورد پیلگر رفتند. این اختراع در صنعت لولهکشی یک انقلاب بهوجود آورد. واژه «مانیسمان» برگرفته از نام خانوادگی این دو برادر مخترع است.
معرفی انواع لوله مانیسمان
همانطور که اشاره کردیم انواع مختلفی از لوله مانیسمان با ویژگیها، ابعاد و ضخامت متفاوتی تولید میشود که در نهایت آنها را با واژه «رده» دستهبندی میکنند. براین اساس باید گفت انواع لوله مانیسمان برحسب رده عبارت است از:
لوله مانیسمان رده 20
این لولهها با ضخامت بین 2 تا 6 میلیمتر و با وزن 300 کیلوگرم تولید میشوند. سایز لوله مانیسمان رده 20 بین 1 تا 12 اینچ درنظر گرفته میشود.
لوله مانیسمان رده 40
نوع دیگری از لولههای بدون درز است که با ضخامت بین 2 تا 12 میلیمتر تولید میشوند. لوله مانیسمان رده 40 دارای وزن 500 کیلوگرم و سایز بین 1 تا 12 اینچ است. پیشنهاد میکنیم برای مشاهده قیمت روز لوله مانیسمان رده 40 روی لینک مشخص شده کلیک کنید.
لوله مانیسمان رده 60
این محصولات با ضخامت بین 10 تا 24 میلیمتر و با وزن حدود 235 کیلوگرم تولید میشود. قطر این نوع لوله بدون درز میتواند بین 8 تا 24 میلیمتر باشد.
لوله مانیسمان رده 80
این لولهها با ضخامت بین 3 تا 9 میلیمتر هستند و وزن آنها تقریبا تا 150 کیلوگرم در نظر گرفته میشود. سایز لوله مانیسمان رده 80 متنوع است و در این مورد نمیتوان نظر قطعی داد.
لوله مانیسمان رده 120
از دیگر لولههای بدون درز است که با ضخامت بین 11 تا 42 میلیمتر و سایز از 1.8 تا 34 اینچ تولید میشوند. این محصولات دارای وزنی حدود 700 کیلوگرم هستند.
لوله مانیسمان رده 160
یکی دیگر از انواع لولههای بدون درز که در صنایع مختلف استفاده میشود و ضخامت حدود 4.78 تا 59.54 میلیمتر دارند. این محصولات با طول 6 تا 12 متر تولید میشوند و وزن بیشتری نسبت به محصولات قبلی دارند.
ویژگی های لوله مانیسمان
ویژگیهای لولههای بدون درز عبارت است از:
- امکان اضافه کردن ابعاد و سایز تولید براساس استاندارد DIN
- پیروی از استاندارد ASTM برای مشخص کردن نوع آلیاژ مورد استفاده در این لولهها
- قابل استفاده برای انتقال مواد پرفشار مثل بخار، آب، نفت، گاز و ….
- دارای مقاومت زیاد در برابر فشار، ضربه، زنگ زدگی و …
- امکان استفاده برای زیر زمین
- قابل استفاده برای صنایع دریایی و کشتیسازی
- امکان استفاده برای صنعت آتش نشانی
- مقاومت بالا در برابر دما و حرارت زیاد
- دارای امنیت بالا در برابر حوادث و انفجار
لوله های مانیسمان در چه ابعادی تولید میشوند؟
همانطور که گفتیم لولههای بدون درز در انواع مختلف با ضخامت متفاوتی تولید میشود. طول این لولهها به دو صورت 6 و 12 متری است و قطر آنها نیز در لولههای هر رده با هم متفاوت است. هر چقدر که لوله رده بالاتری داشته باشد، ضخامت دیوار و قطر لوله نیز بیشتر میشود.
مهمترین کاربرد های لوله مانیسمان
از این محصولات که دارای استحکام و مقاومت بالایی هستند برای موارد زیر استفاده میشود:
- کاربرد در شرکتهای پتروشیمی و صنایع پالایشگاهی
- استخراج نفت و گاز
- امکان استفاده برای خطوط هیدرولیک
- امکان استفاده برای نیروگاههای تولید انرژی
- قابل استفاده برای مبدلهای حرارتی و گرمایی
- قابل استفاده برای کارهای کشاورزی و آبرسانی
- امکان استفاده برای خطوط فشار قوی با ایجاد عایقبندی
- امکان استفاده از لوله مانیسمان استیل برای صنعت مواد غذایی و دارویی
روش تولید لوله مانیسمان چگونه است؟
این لولهها با استفاده از استوانههای توپر لولهای استفاده میشود که در اصطلاح به آنها شمش فولادی و مقاطع چهار گوش فولادی گفته میشود. این محصولات به شکل توپر با قطرهای مختلف هستند که ابتدا آنها را گرما میدهند و سپس با تجهیزات و فناوری خاصی داخل شمش را تخلیه میکنند تا دیواره آن به ضخامت استاندارد هر یک از محصولات با رده مشخص برسد.
در نهایت لوله را سنباده میزنند و تاب آن را میگیرند. در آخرین مرحله لوله بدون درز تحت بررسی و قسمت کنترل کیفیت قرار میگیرد تا وارد بازار شود.
در آخر
لوله مانیسمان یکی از بهترین لولههای مقاوم در بازار است که به دلیل استحکام بالا از آنها در صنایع حساس مثل پتروشیمی، نفت و گاز استفاده میشود. این لولهها در برابر فشار مقاومت بسیار بالایی دارند و به روشی تولید میشوند که هیچ درزی در آنها ایجاد نشود. انواع مختلف لوله مانیسمان در این مطلب معرفی شد.
سوالات متداول
لوله مانیسمان چیست؟
لوله مانیسمان یا بدون درز است که برای تولید آن از تکنولوژی استفاده میشود تا شمش فولادی را تخلیه کرده و لوله را بدون درز تولید کنند.
لوله مانیسمان چه کاربردی دارد؟
این محصولات به دلیل نداشتن درز (به عنوان یک نقطه ضعف) مقاومت زیادی در برابر فشار دارند و از آنها در صنعت نفت و گاز استفاده میشود.