شیرآلاتی که در لولهکشیهای صنعتی و یا ساختمانی استفاده میشوند، انواع مختلفی دارند که یکی از پرکاربردترین آنها، شیر سوزنی نام دارد. ضمن اینکه به آن نیدل ولو (Needle Valve) نیز گفته میشود و شامل دو نوع آزمایشگاهی و صنعتی است. در این مطلب قصد داریم شما را با کاربرد شیر سوزنی و نحوه کار آن آشنا کنیم. پس تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید تا بیشتر در این مورد با شما صحبت کنیم.
شیر سوزنی یا نیدل ولو چیست؟
نیدل ولو یکی از انواع شیرآلات برای لوله کشی صنعتی است که دریچههای سوزنی شکل دارد و از آن برای کنترل جریان سیالات و محافظت از گیجهای ظریف استفاده میشود. به طوری که شیر سوزنی میتواند گیج ظریف را در برابر افزایش فشار ناگهانی گاز و یا مایعات حفظ کند. این نوع شیر برای سیستمهایی که با مواد چسبناک و سبک کار میکنند، استفاده میشود.
همچنین شیر سوزنی برنجی برای سیستمهای هیدرولیک با فشار پایین، پردازش شیمیایی و سایر خدمات مایعات و گازها کاربرد دارد. ما در فروشگاه اتصالات آنلاین انواع شیر سوزنی برنجی را به صورت عمده و خرده با بهترین قیمت ارائه میدهیم. شما میتوانید برای مشاهده انواع شیر سوزنی برنجی روی لینک مشخص شده کلیک کنید.
اجزای شیر سوزنی
شیرهای سوزنی از قطعات مختلفی تشکیل شدهاند که عبارتند از:
- ساقه
- پکینگ
- درپوش
- اورینگ
- مهره
- دستگیره شیر
- بدنه
- نشیمنگاه
- پیچ دستگیره
معرفی انواع شیر سوزنی
نیدل ولو انواع مختلفی دارد که براساس راستای ساقه نسبت به جریان سیال و یا براساس نوع عملگر دستهبندی میشوند.
انواع ولو سوزنی بر اساس نوع عملگر شامل موارد زیر است:
- شیر سوزنی دستی
- شیر سوزنی الکتریکی یا پنوماتیکی
انواع نیدل ولو براساس مسیر انسداد نیز شامل موارد زیر است:
- شیر سوزنی خطی
- شیر سوزنی زاویه ای.
تفاوت شیر سوزنی با کشویی
شیرهای سوزنی و کشویی از نظر ظاهر و نحوه عملکرد با همدیگر متفاوت هستند اما در کل هر دو نوع شیر فلکه محسوب میشوند. تفاوتهای بین این دو نوع شیر عبارت است از:
- تفاوت در عملکرد: شیر سوزنی برای قطع و وصل کردن و تنظیم و کنترل جریان کاربرد دارند. به طوری که با باز و بسته شدن شیر سوزنی، دستگیره میچرخد و ساقه شیر به سمت بالا و پایین حرکت میکند. اما شیر کشویی فقط برای قطع و وصل کردن جریان کاربرد دارد و زمانی که ساقه شیر بالا میرود، موقعیت دستگیره تغییر نمیکند.
- حالت باز و بسته شدن: دومین تفاوت بین شیر سوزنی و شیر کشویی به حالت باز و بسته شدن آنها مربوط میشود. شیر فلکه سوزنی در حالت باز و بسته شدن بسیار تندتر از شیر کشویی عمل میکند. در حالی که شیرهای کشویی فقط در حالت باز و بسته شدن مورد استفاده قرار میگیرند. همچنین شیرهای کشویی را میتوان از هر دو سمت شیر نصب کرد. اما شیرهای سوزنی فقط با جهت فلش عمل میکنند و جریان سیال نمیتواند از هر دو سمت وارد آن شود.
- مجرای عبور جریان سیالات: در شیرهای سوزنی مجرای عبور در یک امتداد قرار ندارد و شما میتوانید مسیر عبور سیالات را از بیرون نیز مشاهده کنید. اما در شیرهای کشویی مجرای ورودی و خروجی در یک امتداد است.
- افت فشار جریان: در شیرهای سوزنی افت فشار جریان سیالات نسبت به شیرهای کشویی بیشتر است (5.5 برابر).
- نوع کاربرد: شیرهای سوزنی به شکلی طراحی شدهاند که برای سیالات با دمای بالا و بخار نیز قابل استفاده هستند. در صورتی که از شیرهای کشویی نمیتوان برای سیالات با دمای بالا استفاده کرد.
بررسی سایز های مختلف شیر سوزنی
انواع مختلفی از این نوع شیرآلات در بازار موجود است که میتواند تعیینکننده کاربرد شیر سوزنی باشد. سایزهای مختلف این شیر فلکه عبارت است از:
- 1
- 2
- 1-1.2
- 4
- 1-1.4
- 8
- 2
- 4
- 8
کاربرد شیر های سوزنی
با توجه به طراحی خاص و نحوه کار شیر سوزنی میتوان از این محصول در موارد زیر استفاده کرد:
- قابل استفاده برای صنایع غذایی
- قابلیت استفاده برای صنایع شیمیایی
- کاربرد در صنایع دارویی
- امکان استفاده برای تجهیزات آزمایشگاهی
- قابل استفاده برای کنترل کنندههای فشار پمپ
- استفاده برای سیستمهای کنترل احتراق اتوماتیک و تنظیم جریان سیالات
- قابل استفاده برای سیستمها با جریانهای کوچک
- استفاده برای سیستمهایی که به اندازهگیری مقدار جریان کوچک نیاز دارند.
مزایا و معایب نیدل ولو
استفاده از شیرهای سوزنی معایب و مزیتهای زیادی را به همراه دارد. از جمله مزیتهای نیدل ولو میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- داشتن دقت بالا در کنترل جریان سیال
- داشتن ابعاد کوچک و در نتیجه اشغال نکردن فضای زیاد در زمان نصب
- داشتن ساختار ساده
با وجود این مزیتها، شیرهای سوزنی معایبی نیز دارند که عبارتند از:
- داشتن افت فشار بالا در عبور جریان سیالات
- عملکرد ضعیف در جریانهای با چسبندگی بالا
- نداشتن مقاومت بالا در برابر ذرات جامد در جریان سیالات
- ناتوانی در قطع و وصل کردن آنی جریان سیالات
نحوه کار شیر سوزنی (Needle Valve)
این محصول میتواند به راحتی و به شکل دقیقی جریان سیالات را کنترل کند. نحوه عملکرد نیدل ولو به این صورت است که فلکه شیر چندین مرتبه میچرخد تا مجرای آن باز شود. با این ویژگی انفجار ناگهانی اتفاق نمیافتد و مانع از بروز صدمات جبران ناپذیر میشود.
یکی دیگر از نکات مهم در عملکرد این نوع شیر، کنترل سرعت جریان سیالات است که این کار را با کمک حرکت محوری دریچهای انجام میدهد. یک میله اتصال و میل لنگ حرکت میکنند تا دریچه را به شکل محوری بچرخانند. تعدیل سرعت جریان آب و فشارهای دیفرانسیل بالا از دیگر مکانیزمهای شیرهای سوزنی است.
در مواردی هم نیدل ولو با سیستم اتوماتیک عمل میکند و نیازی به کنترل و تنظیم دستی ندارد. در این نوع شیرها یک تایمر هم نصب میشود تا به شکل راحتتری بتوانید فرمان باز و بسته کردن را تنظیم کنید.
در آخر
شیر سوزنی به عنوان یکی از بهترین شیر فلکههای موجود در صنایع مختلف است که میتواند در موقعیتهای با فشار بالا و یا کم استفاده شود. این شیر در اندازهگیری دقیق کاربردی است و میتواند ضرایب جریان از 0.004 تا 0.16 را ارائه دهد. در این مطلب ضمن بررسی انواع شیرهای سوزنی و نحوه عملکرد آن، تفاوتهای این محصول با شیر فلکه کشویی بررسی شد. امیدواریم آنچه گفته شد مورد توجه شما قرار گرفته باشد.
سوالات متداول
شیر سوزنی برای چه مواردی کاربرد دارد؟
این شیرها برای صنایع مواد غذایی، صنایع شیمیایی و دارویی و تجهیزات آزمایشگاهی بیشترین کاربرد را دارند.
آیا شیر سوزنی با شیر کشویی تفاوت دارد؟
تفاوت بین این دو نوع شیر در نحوه عملکرد آنهاست که شیرهای سوزنی قابلیت کنترل جریان را دارند اما شیر کشویی فقط برای قطع و وصل کردن جریان سیالات استفاده میشوند.
انواع شیر سوزنی از نظر ساختار و شکل ظاهری کدامند؟
شیر سوزنی از نظر ساختار و شکل ظاهری دارای شیرهایی با بدنه مستقیم، بدنه قائمه و بدنه تسمهای هستند.
انواع مختلف شیرهای سوزنی از لحاظ کاربرد کدامند؟
از نظر کاربرد میتوان این شیرها را به 2 دسته صنعتی و آزمایشگاهی تقسیم کرد.