اگر بخواهید سیالات (مایعات و گازها) را در یک مخزن یا لولهکشی کنترل کنید، باید به سراغ چه نوع شیری بروید؟ بالوالو یا شیر گازی دقیقا همان محصولی است که برای این منظور کاربرد دارد. این شیرآلات به دلیل باز و بسته کردن سریع سیالات کاربرد زیادی در صنایع مختلف و لولهکشی ساختمان دارد. نمونه آن را در تصویر مشاهده میکنید و حتما در لولهکشی گاز خانگی ساختمان خود آن را بارها دیدهاید. در ادامه قصد داریم به کاربرد شیر گازی و مزیتهایی که دارد، بپردازیم. پس با ما تا انتهای این مطلب همراه باشید.
شیر گازی چیست؟
شیر گازی به منظور کنترل ورود و خروج گاز کاربرد دارد و باز و بسته کردن آنها بسیار ساده است. در همه ساختمانهایی که دارای سیستم لولهکشی گاز هستند، میتوان نمونههای شیر گازی را مشاهده کرد. از جمله مشخصات این محصولات باید به عملکرد سریع آنها در باز و بسته کردن شیر اشاره کنیم. به طوری که مانع از به هدر رفتن گاز و انتشار آن در فضا میشود. از این جهت یک شیر کاربردی و مقرون به صرف است که در صنعت گاز کاربرد دارد.
از آنجا که این محصول دارای ک توپ در داخل بدنه است، وقتی اهرم را به سمت عمود بر شیر حرکت میدهد، سریع باز میشود و اگر به حالت موازی با شیر قرار بگیرد، شیر بسته میشود. این نوع شیرآلات با استفاده از آلیاژ برنج تهیه میشوند که دوام بسیار بالایی دارند و زنگ زده و اکسید نمیشوند. قطعا میدانید برای تولید برنج از ترکیب مس و روی استفاده میشود که محصول نهایی ویژگی دو آلیاژ را به همراه دارد. یعنی شیر گازی برنجی همانند مس زرد رنگ است و مثل روی، خاصیت ضد زنگ دارد و میدرخشد. پیشنهاد میکنیم برای مشاهده قیمت شیر گازی برنجی روی لینک مشخص شده کلیک کنید.
با توجه به این ویژگیها میتوان گفت شیر گازی یکی از بهترین محصولاتی است که میتوانید برای باز و بسته کردن شیر از آن استفاده کنید.
نام های دیگر شیر گازی
شیر گازی با نامهای دیگری هم در بازار شیرآلات شهرت دارد و در بین مصرفکنندگان و فروشندگان با این نامها خوانده میشود. از جمله نامهای دیگر این محصول شیر Off/ On، بالوالو، شیر توپی، شیر ضربهای، شیر تک ضرب و شیر ربع گرد است. از آنجا که بالوالو بیشترین کاربرد را در صنعت نفت و گاز دارد و در لولهکشی گاز ساختمانها از آن استفاده زیادی میشود، به شیر گازی شهرت بیشتری دارد.
این محصول میتواند به دو شکل کنترل از راه دور و کنترل مستقیم عمل کند.
معرفی انواع شیر گازی
شیر ضربهای یا بالوالو انواع مختلفی دارد که برحسب فشار کاری، بدنه و نوع توپی و مجرا دستهبندی میشوند. براین اساس باید گفت انواع شیرگازی براساس فشار کاری عبارتند از:
- شیر گازی کم فشار
- شیر گازی پر فشار
همچنین این محصول براساس معیار ظاهر و شکل بدنه نیز به چندین نوع تقسیم میشود که عبارتند از:
- شیرهای یک تکه
- شیرهای سه تکه
- شیرهای چند تکه
- شیرهای با بدنه اتصال از بالا
- شیرهای بدنه جوشی
اگر قرار باشد شیر ضربهای را براساس نوع توپی و مجرا دستهبندی کنیم انواع آن عبارت است از:
- فول بور و فول پورت: این محصول دارای قطر داخلی به اندازه دو سر شیر است و ممکن است در طول مسیر اصطکاک، افت فشار و ساییدگی اتفاق بیفتد.
- شیر گاز کاهنده: از این محصولات برای کاهش جریان سیالات استفاده میشود و مجرای داخلی آنها به شکل کوچکتری طراحی میشود. در این محصولات مقدار زیادی از سیالات هدر میرود.
- شیر توپی و پورت: این نوع بالوالو دارای مجرا به شکل حرف V با زاویههای مختلف است. از این محصول برای کنترل سرعت جریان استفاده میشود.
کاربرد شیر گازی
بیشترین کاربرد این نوع شیرآلات برای صنعت نفت و گاز است. با این حال برای کارهای دیگری نیز از آنها استفاده میشود که عبارتند از:
- استفاده در لولهکشی گاز ساختمانهای مسکونی، اداری و تجاری
- استفاده برای تاسیسات شهری
- قابل استفاده برای سیستمهای گرمایشی
- استفاده برای تجهیزات کشاورزی و آبیاری مزارع
- استفاده برای خطوط انتقال گاز بین شهری
مزایا و معایب شیر گازی
استفاده از بالوالو در صنایع مختلف با مزیتها و معایب زیادی همراه است که عبارتند از:
مزایا شیر گازی
- مناسب بودن قیمت شیر گازی
- سرعت العمل بالا در باز و بسته کردن شیر
- عدم نیاز به روانکاری و روغنکاری
- داشتن دوام بالا
- مقاومت در برابر رطوبت و زنگ زدگی
- عملکرد رضایتبخش بعد از سیکلهای زیاد
- نصب ساده و استفاده آسان
- قابلیت بازیافت مجدد آلیاژ
معایب شیر گازی
البته در کنار کاربرد و مزایای شیر گازی باید به معایب آن نیز اشاره کنیم تا زمان خرید دچار اشتباه نشوید. معایب این محصولات عبارت است از:
- در صورت نیاز به تعمیر باید به نزد تکنیسین برده شود.
- یخ زدن شیر در دماهای پایین
- به دام انداختن بخشی از سیالات در زمان بسته بودن
حرف آخر
بالوالو یا شیرگازی به عنوان محصولی پرکاربرد در صنعت نفت و گاز شناخته شده است که در سایر صنایع نیز استفاده میشود. این شیر از آلیاژ برنج تولید میشود و مقاومت زیادی در برابر رطوبت و زنگ زدگی دارد. یک اهرم در آن به چشم میخورد که به حالت عمودی و افقی حرکت میکند و شیر را باز و بسته میکند. امیدواریم آنچه در این مطلب در رابطه با کاربرد شیر گازی و انواع آن گفته شد توانسته باشد به سوالات شما پاسخ کاملی داده باشد. منتظر دریافت دیدگاهها و نظرات شما هستیم.
سوالات متداول
شیرگازی چیست؟
این شیر به دلیل استفاده زیاد در صنعت نفت و گاز با این نام خوانده میشود و برای سایر صنایع نیز کاربرد دارد.
شیر گازی چه کاربردی دارد؟
از این شیر برای صنعت کشاورزی، تاسیسات ساختمان، سیستمهای گرمایشی، لولهکشی گاز ساختمان و … کاربرد دارد.
بهترین شیرگازی چه ویژگیهایی دارد؟
در تولید آن از بهترین آلیاژ برنجی استفاده میشود و استانداردهای مربوط به سایز، وزن و قطعات داخلی رعایت میشود.