یکی از انواع لولههای پرکاربرد و ارزان قیمت، لوله API یا فولاد خط لوله (لوله انتقال) است که از جمله لولههای درزدار محسوب میشود و در صنایع مختلف کاربرد دارد. این لولهها با استانداردهای خاصی تولید میشود و برندها و شرکتهای زیادی در زمینه تولید این نوع لولهها فعالیت دارند. مهمترین کاربرد آنها در صنایع نفت و گاز است. با مقاله «لوله api چیست؟» همراه باشید تا در مورد کاربرد لوله API بیشتر با شما صحبت کنیم.
لوله API چیست؟
لوله API به عنوان یکی از لولههای درزدار از استحکام بسیار بالایی برخوردار است که میتواند برای انتقال سیالات در حجم بالا مورد استفاده قرار بگیرد. عبارت api کوتاه شده American Petroleum Institute به معنای استاندارد انستیتوی نفت آمریکاست. فولادی که برای تهیه خط لوله کاربرد دارد، از استحکام و تافنس بالایی برخوردار است و میتوان از آن برای انتقال نفت و گاز هم استفاده کرد. شما برای تهیه لوله api میتوانید به فروشگاه اتصالات آنلاین سر بزنید.
برای ساخت این نوع لوله درزدار از استاندارد API با مشخصات L5 و CSA استفاده میشود و قابلیت جوشکاری نیز دارند. برای جوشکاری لوله API ابتدا ورق به صورت استوانهای میشود و سپس درز آن به شکل مارپیچ یا درز مستقیم جوش داده میشود. جوشکاری قوسی زیر پودری، جوشکاری پیوسته، جوشکاری ذوبی و مقاومت الکتریکی از جمله روشهای جوش درز این نوع لوله است.
اگرچه مقاومت لولههای مانیسمان (بدون درز) بالاست، اما نسبت به لولههای درزدار api گرانتر هستند و قیمت ارزان باعث افزایش کاربرد این محصولات شده است. این محصولات با قطر زیاد و با قدرت فشار بالا بین 10 تا 15 مگاپاسکال تولید میشوند و به همین دلیل از آنها در انتقال گاز بین شهری نیز استفاده میشود.
مشخصات فنی لوله api
از جمله مهمترین مشخصات این محصولات مقاومت بالا در برابر ضربه است. برخی از لولههای api با ترکیب فولاد و نیوبیوم، آلومینیوم، تیتانیوم و وانادیوم تهیه میشوند و به همین دلیل چقرمگی و استحکام بالایی دارند. از جمله مشخصات این لولهها باید به برابری آنها با لوله مانیسمان رده 40 اشاره کنیم که شامل دو نوع API 5L PSL1 و API 5L PSL2 است.
بهبود انتقال نفت و گاز و سایر سیالات از جمله مهمترین مزیتهای استفاده از این لولههاست.
یکی دیگر از مشخصات این محصولات، مقاومت بالا در برابر ترک است که در انتقال نفت و گاز اهمیت زیادی دارد. هزینه تولید این محصولات پایین است و میتوان از آنها در ساخت سولههای صنعتی استفاده کرد. مقاومت تسلیم بالا از دیگر ویژگیهای لولههای api است.
بررسی انواع لوله api
این نوع لوله فولادی با درجههای مختلفی تولید میشود که شامل A25، A، B، X42، X46، X52، X56، X60، X65، X70، X80 است که هر کدام از این درجهها در یک سطح PSL قرار میگیرد. برای مثال لولههای API با درجههای درجه های A25 تا X70 در سطح PSL1 و درجه های B تا X80 در سطح PSL2 قرار میگیرد.
برای دسته بندی این لولهها از درجههایی با اعداد و حروف مشخص میشود که عدد نشانه میزان استحکام تسلیم است.
همچنین انواع مختلف لوله api در دو نوع توکار و روکار مشخص میشود که نوع api 5i برای لولهکشی ساختمانها کاربرد دارد. این محصولات از نظر سایز، سبک و سنگین نیز دستهبندی میشوند.
مزایای استفاده از لوله های گازی API
از جمله مزیتهای استفاده از این نوع لولههای فولادی باید به موارد زیر اشاره کنیم:
- قیمت ارزان و هزینه تولید کم
- قابل استفاده در خطوط طولانی گاز، نفت
- قابل استفاده در سیستمهای ترش
مهم ترین کاربرد لوله گازی API
کاربرد لوله api برای نفت، گاز است تا از این طریق هزینههای اجرای پروژه را کاهش دهند. البته کاربرد این لولهها به این موارد محدود نمیشود و سایر کاربردهای آن عبارت است از:
- استفاده در مکانهای با فشار و دمای پایین
- استفاده برای صنعت پتروشیمی
- قابل استفاده در صنعت کشتیسازی
- استفاده برای انتقال مواد شیمیایی
- استفاده برای عایق کردن کابل برق فشار قوی
اگر می خواهید در مورد انواع لوله های گازی بیشتر بدانید. می توانید به “لوله گازی چیست” سر بزنید.
روش های تولید لوله api چگونه است؟
برای تولید این لولهها از ورقهای فولادی استفاده میشود که آنها را با استفاده از حرارت نرم و انعطافپذیر میکنند و سپس به صورت استوانهای در میآورند. در مرحله بعد با روشهای جوشکاری که در بالا به آن اشاره کردیم (زیرپودری، ذوبی، مقاومت الکتریکی و ….) قسمت درز را جوش میدهند. در آخرین مرحله جای جوش صافکاری میشود تا در نهایت لوله صاف و صیقلی شود. به نحوی که رد درز و جوشکاری بر روی آن قابل مشاهده نباشد.
در آخر
لوله api به عنوان یکی از پرکاربردترین لولههای درزدار در بازار است که نسبت به سایر لولهها (از جمله مانیسمان) قیمت کمتری دارد. استفاده از این لولهها بیشتر برای خطوط گاز و نفت است. امیدواریم اطلاعاتی که در این مطلب در رابطه با انواع و کاربرد لوله api ارائه شد، مورد توجه شما قرار گرفته باشد.
سوالات متداول
مهمترین ویژگی لوله api چیست؟
این لولهها با هزینه تولید کمتری تولید میشوند و به صورت درزدار هستند. مقاومت در برابر ترک از جمله ویژگیهای این نوع لولهها است.
وزن لوله api چقدر میباشد؟
وزن این لولهها به میزان ضخامت آنها و برند سازنده بستگی دارند. برای مثال برخی برندها برای تولید یک لوله api ضخامت 2.3 میلیمتر، از 14 کیلوگرم فولاد استفاده میکنند.
جوشکاری لوله api چگونه انجام میشود؟
جوشکاری زیر پودری، جوشکاری ذوبی، جوشکاری مقاومت الکتریکی و جوشکاری پیوسته از جمله روشهای بستن درز در این نوع لولهها است.