تفاوت لوله مانیسمان و درزدار در چیست؟ کدام یک از این دو لوله بهتر هستند؟ کاربرد آنها چگونه است؟ این موارد سؤالاتی است که در ذهن شما عزیزان به وجود آمده و قرار است در این مقاله به این سؤالات بهخصوص تفاوت لوله مانیسمان و درزدار بپردازیم. همانطور که میدانید لولهها جزو مهمترین ارکان در تأسیسات و صنایع مختلف به شمار میروند. انتخاب نوع مناسب لوله برای هر کاربرد نقش اساسی در عملکرد و طول عمر سیستم ایفا میکند. به همین خاطر آشنایی با تفاوت کلیدی لولههای مانیسمان و لولههای درزدار میتواند به ما کمک کند تا انتخابی آگاهانه باتوجهبه روش تولید، ساختار و غیره… آنها داشته باشیم. پس با اتصالات آنلاین در این مقاله کاربردی همراه باشید تا تفاوت این دو لوله را بیابید.
شما عزیزان در صورت تمایل میتوانید همین حالا وارد فروشگاه معتبر اتصالات آنلاین شوید و به بررسی، مقایسه و همینطور خرید لوله مانیسمان یا لوله درزدار موردنظر خود بپردازید.
معرفی مختصر لولههای مانیسمان
قبل از اینکه به سراغ تفاوت لوله مانیسمان و درزدار برویم، بهتر است با لوله مانیسمان به طور مختصر آشنا شویم. لولههای مانیسمان که به آنها لولههای بدون درز نیز گفته میشود، از شمشهای فولادی توپر تولید میشوند. به دلیل عدم وجود درزجوش این لولهها از استحکام و مقاومت بالایی برخوردار هستند. این موضوع موجب شده است که این لولهها در برابر فشار و ضربه مقاوم باشند. این لولهها در قطرها و ضخامتهای مختلف تولید و عرضه میشوند. از این لولهها در صنایع مختلفی مثل:
- صنایع نفت و گاز طبیعی: به دلیل مقاومت در برابر فشار و خوردگی، از این مدل لولهها در انتقالات سیالات نفتی و گازی استفاده میشود.
- صنایع پتروشیمی: از این لولهها در خطوط انتقال مواد هیدروکربنی و شیمیایی هم استفادههای بسیاری میشود.
- صنایع عمرانی و تأسیساتی: این لولهها در ردههای پایین در صنایع عمرانی و تأسیساتی مثل ساختمانسازی برای انتقالات سیالاتی نظیر گاز و… مورد استفاده قرار میگیرند.
- صنایع مواد غذایی: علاوه بر صنایع بالا، از این لولهها به دلیل داشتن سطحی مسطح و بهداشتی، در صنایع دارویی و مواد غذایی استفاده میگردد.
- خطوط فشارقوی: مقاومت بالای این لولهها موجب شده است که از این لولهها در خطوط فشارقوی مثل سیستمهای هیدرولیک و پنوماتیک استفادههای بسیاری شود.
این موارد استفاده از لولههای مانیسمان بودند.
معرفی مختصر لولههای درزدار برای درک بهتر تفاوتها
لولههای درزدار همانطور که از نامشان مشخص است، لولههایی هستند که از به همجوش خوردن دو ورق فولادی به هم تولید میشوند. این لولهها با نام لولههای جوشی نیز معرفی میشوند. همانطور که اشاره کردیم این لولهها از ورقهای فولادی به روشهای مختلفی همانند نورد سرد، نورد گرم و یا اسپیرال تولید و عرضه میشوند. پس از جوشخوردن دو ورق فولادی، درزهای این لوله بهوسیله روشهای مختلفی همانند سنگزنی و یا پولیشکاری صاف و یکدست میشود. لولههای درزدار به دلیل قیمت مناسب در مصارف مختلفی مورداستفاده قرار میگیرند. این موارد عبارتاند از:
- انتقالات آب: از لوله آبرسانی برای انتقالات آب و سیستمهای آبرسانی شهری و بینشهری استفاده میشود.
- لولههای فاضلاب: این لولهها به دلیل اینکه از مقاومت خوبی برخوردارند و در برابر خوردگیها مقاوم هستند، در خطوط لولههای فاضلاب نیز از آنها استفاده میشود.
- لولههای گازی: از این لولهها برای انتقالات گاز شهری و صنعتی استفاده میشود. به طور معمول از لوله گازی API درزدار برای انتقالات گازی استفاده میشود.
این موارد از موارد استفاده لولههای درزدار بودند.
روش تولید، اولین تفاوت میان لوله مانیسمان و درزدار
حال که به طور مختصر با لولههای مانیسمان و درزدار آشنا شدیم نوبت این است که به تفاوت لوله مانیسمان و درزدار بپردازیم و با آن آشنا شویم. ابتدا با روش تولید این دو لوله آشنا میشویم.
لولههای مانیسمان از فرایندی به نام اکستروژن یا سوراخکاری گرم تولید میشوند. در این روش، مراحل زیر انجام میشود:
- آمادهسازی شمش: شمشهای فولادی با ابعاد و جنس موردنظر، به دمای بالا (حدود 1200 درجه سانتیگراد) حرارت داده میشوند تا نرم و خمیری شوند.
- سوراخکاری: شمش گداخته شده در قالب مخصوصی قرار میگیرد و با عبور یک سنبه از داخل آن، سوراخی در شمش ایجاد میشود.
- کشش: لوله توخالی حاصل از مرحله قبل، توسط غلتکهای کششی بهتدریج نازکتر و بلندتر میشود تا به قطر و ضخامت موردنظر برسد.
- تابگیری: لوله کشیده شده ممکن است دچار پیچوتاب باشد که در این مرحله با استفاده از غلتکهای مخصوص، صاف و یکدست میشود.
- برش به طول: لولههای مانیسمان با طولهای استاندارد یا سفارشی تولید و برش داده میشوند.
- بازرسی و تست: در نهایت، لولهها از نظر کیفیت و سلامت، تحت تستهای مختلف مانند التراسونیک و اشعه ایکس قرار میگیرند.
این موارد از روشهای اصلی تولید لولههای مانیسمان یا لولههای بدون درز بودند که به آن پرداختیم.
روش تولید لوله درزدار
در بخش بالایی به روش تولید لولههای بدون درز پرداختیم حال نوبت این است که روش تولید لولههای درزدار نیز بپردازیم.
همانطور که به طور خلاصه اشاره کردیم. لولههای درزدار باتوجهبه نوع تولیدشان به دستههای زیر تقسیمبندی میشوند:
- لولههای درزدار نورد گرم: در روش نورد گرم ابتدا ورقهای فولادی که از ضخامت بالایی برخوردار هستند را در مای بالای نورد گرم میکنند. با این گرمشدن این ورقها به شکل لوله درمیاید. سپس لبههای لوله توسط دستگاههای مخصوصی جوش داده میشوند سپس درزهای به وجود آمده را صاف و یکدست میکنند.
- لولههای درزدار نورد سرد: در این روش از ورقهای فولادی با ضخامت کمتر استفاده میشود. ورقها در دمای پایین سرد میشوند و پس از آن لبههای آن جوش داده میشوند.
- لولههای درزدار اسپیرال: روش تولید لولههای درزدار بسیار جالب است. در این روش ورقهای فولادی بهصورت اسپیرال (مارپیچ) پیچیده میشوند. در این مدل لولهها توسط جوش طولی به هم دیگر جوش میخورند.
مقایسه روش تولید لوله مانیسمان و لوله درزدار…
حال که با روشهای تولید این دو مدل لوله آشنا شدیم، نوبت این است که مقایسه این دو بپردازیم تا با تفاوت لوله مانیسمان و درزدار در مبحث تولید آشنا شویم.
لولههای مانیسمان بهطورکلی به دلیل اینکه جوشی ندارند از قدرت و استحکام بالاتری نسبت به لولههای درزدار برخوردار هستند.
فرایند تولیدات لوله مانیسمان نسبت به لولههای درزدار پیچیدهتر و همینطور پرهزینهتر است.
برای انتخاب لوله مناسب با پروژه خود باید به فاکتورهایی همانند فشار سیال، دما، سیالات عبوری و همینطور بودجه پروژه توجه ویژهای داشت.
ساختار، دومین تفاوت لوله مانیسمان و درزدار
دومین پله در تفاوت لوله مانیسمان و درزدار، ساختار است. لولههای مانیسمان بهخاطر اینکه جوشی ندارند و از ساختاری یکپارچه بهرهمند هستند، در برابر فشار، خوردگی و ضربه مقاوم هستند. لازم به ذکر است که سطح داخلی و خارجی لولههای مانیسمان کاملاً صاف و یکدست است. این موضوع موجب میشود که سیالات روان حرکت کنند و لوله دچار افت فشار نشود.
در مقابل لولههای مانیسمان، لولههای درزدار قرار دارند که در محل جوش دارای ناپیوستگی هستند. این ناپیوستگی میتواند باعث ایجاد نقطهضعف در لوله شود. علاوه بر این میتواند باعث افزایش احتمال ترکخوردن لوله در فشارهای بالا شود.
برای اینکه شما عزیزان موضوع ساختار را بهتر و راحتتر درک کنید در یک جدول به این موضوع نگاهی میاندازیم.
ویژگی | لوله درزدار | لوله مانیسمان |
درز و یا جای جوش | دارد | ندارد |
ناپیوستگی ساختاری روی لوله | دارد | ندارد |
افت فشار | بیشتر | کمتر |
مقاومت در برابر فشار | کمتر | بیشتر |
صافی سطح داخلی و خارجی | کمتر | بیشتر |
مقاومت در برابر خوردگیها | کمتر | بیشتر |
این جدول تفاوتهای ساختاری را به ما نشان میدهد.
خواص مکانیکی، سومین تفاوت این لولهها
حال که در بخشهای بالایی بیشتر با تفاوتهای این دو لوله آشنا شدیم نوبت این است که خواص مکانیکی که پله سوم در تفاوت لوله مانیسمان و درزدار به شمار میرود آشنا شویم. لولههای مانیسمان به دلیل اینکه جوش ندارند از خواص مکانیکی بالایی برخوردار هستند. این خواص عبارتاند از:
- استحکام کششی: لولههای مانیسمان میتوانند تنشهای کششی بالایی را تحمل کنند بدون اینکه دچار تغییر شکل یا پارگی شوند.
- مقاومت در برابر ضربه: لولههای مانیسمان در برابر ضربه و برخورد اجسام مقاوم هستند و بهراحتی خم یا شکسته نمیشوند.
- مقاومت در برابر ترکخوردن: این لولهها به دلیل عدم وجود ناپیوستگی در ساختار، در برابر ترکخوردن در اثر تنشهای داخلی و خارجی بسیار مقاوم هستند.
- مقاومت در برابر خوردگی: لولههای مانیسمان از فولادهای مختلفی با آلیاژهای متنوع تولید میشوند که میتوانند در برابر انواع مختلف خوردگی مانند خوردگی اسیدی، خوردگی قلیایی، و خوردگی حفرهای مقاوم باشند.
این موارد خواص مکانیکی لولههای مانیسمان بودند. حال نوبت این است که به خواص مکانیکی لولههای درزدار بپردازیم.
لولههای درزدار به دلیل وجود درزجوش، از خواص مکانیکی پایینتری نسبت به لولههای مانیسمان برخوردار هستند. این لولهها در مقایسه با لولههای مانیسمان، استحکام کششی، مقاومت در برابر ضربه، و مقاومت در برابر خستگی کمتری دارند. همچنین، به دلیل وجود ناپیوستگی در محل درزجوش، بیشتر در معرض ترکخوردن و خوردگی در محل درز هستند.
ختم کلام
به پایان مقاله تفاوت لوله مانیسمان و درزدار رسیدیم. در این مقاله مهم به تفاوت این دو مدل لوله پرداختیم. اگر بخواهیم به طور خلاصه به موضوع نگاهی بی اندازیم باید بگوییم که لولههای مانیسمان از لولههای درزدار بهتر هستند؛ چون درزی ندارند و همین موضوع آنها را قدرتمندتر کرده است.
باید به این نکته توجه داشت که شما عزیزان باید بر اساس پروژه، هزینه و دیگر فاکتورهای مربوط اقدام به خرید لوله مناسب خود بکنید. پس از بررسیکردن فاکتورها میتوانید به خرید لوله مناسب دست بزنید.
شما عزیزان در صورت تمایل میتوانید همین حالا وارد فروشگاه معتبر اتصالات آنلاین شوید و به بررسی، مقایسه و خرید لوله مانیسمان و درزدار بپردازید.
این نکته را فراموش نکنید که شما عزیزان در صورت تمایل به مشاوره رایگان میتوانید با شماره 02166673033 تماس حاصل کنید تا کارشناسان و متخصصین مجرب اتصالات آنلاین بهصورت کاملاً رایگان به مشاوره و همینطور راهنمایی شما عزیزان بپردازند.
از اینکه تا آخر مقاله همراه ما بودید سپاسگزاریم.
قدرت لوله مانیسمان بیشتر است یا درز دار؟
لولههای مانیسمان به دلیل نداشتن درز جوش و یکپارچگی ساختاری، معمولاً قدرت و مقاومت بیشتری نسبت به لولههای درزدار دارند. این ویژگی باعث میشود که لولههای مانیسمان در فشارهای بالا و شرایط سختتر عملکرد بهتری داشته باشند.