ابزار و لوازم

تفاوت لوله مانیسمان رده 40 و 80

تفاوت لوله مانیسمان رده 40 و 80

تفاوت لوله مانیسمان رده 40 و 80 چیست؟ آیا این دو رده از هم متفاوت هستند؟ آیا این رده‌ها مخصوص کاربردسازی هستند؟ در جواب این سؤالات باید بگوییم بله تفاوت لوله مانیسمان رده 40 و 80 موضوعی بسیار کاربردی است که می‌تواند نشان دهد که تفاوت رده‌ها با هم چگونه می‌توانند مسیر استفاده از لوله را تغییر دهند.
لوله‌های مانیسمان در رده‌های مختلفی با ضخامت دیواره و تحمل فشار متفاوت تولید می‌شوند. دو رده از پرکاربردترین این لوله‌ها، رده 40 و رده 80 هستند. انتخاب رده مناسب لوله، برای هر کاربرد، از اهمیت بالایی برخوردار است؛ زیرا استفاده از رده نامناسب می‌تواند منجر به نشت، ترکیدگی و یا حتی انفجار لوله شود.
در این مقاله قصد داریم به بررسی تفاوت‌های لوله‌های مانیسمان رده 40 و 80 بپردازیم پس تا آخر مقاله با اتصالات آنلاین همراه باشید.

رده چیست و چه کاربردی دارد؟

رده چیست و چه کاربردی دارد؟

برای اینکه راحت‌تر بتوانیم تفاوت لوله مانیسمان رده 40 و 80 متوجه بشویم بهتر است که چیستی رده و کاربرد آن بپردازیم و با آن آشنا شویم. به‌طورکلی رده یکی از اصطلاحات مربوط به لوله است. رده به انگلیسی Schedule نام‌برده می‌شود. اگر بخواهیم این اصطلاح را مورد بررسی قرار دهیم باید بگوییم که رده درواقع به ضخامت دیواره لوله اشاره دارد و به‌عنوان یک معیار عددی برای دسته‌بندی و تعیین نوع لوله بدون درز (مانیسمان) استفاده می‌شود. رده‌ها بر اساس استانداردهای مختلفی مانند ASME B36.10، API 5L و ISO 3120 تعریف می‌شوند.
لازم به ذکر است که با افزایش‌پیداکردن رده لوله، ضخامت دیواره‌های لوله نیز افزایش میابد. این موضوع به این معنی است که هرچقدر رده لوله بالاتر باشد می‌تواند فشار بیشتری را نیز تحمل کند.

رده لوله چگونه تعیین می‌شود؟

در بخش بالایی به طور خلاصه به این موضوع اشاره کردیم و متوجه شدیم که رده لوله بر اساس استانداردهای خاص لوله تعیین می‌شود. به طور مثال:

 استاندارد ASME B36.10: در این استاندارد، رده با یک عدد بدون بعد نشان داده می‌شود. رایج‌ترین رده‌ها عبارت‌اند از 10، 20، 40، 60، 80، 100، 120 و 160. به‌عنوان‌مثال، لوله مانیسمان رده 40، به معنای لوله‌ای است که مطابق با استاندارد ASME B36.10 تولید شده و ضخامت دیواره آن بر اساس این استاندارد برای تحمل فشار مشخصی تعیین شده است.

استاندارد API 5L: در این استاندارد، رده با حرف S و به دنبال آن یک عدد نشان داده می‌شود. به‌عنوان‌مثال، لوله مانیسمان رده S80، به معنای لوله‌ای است که مطابق با استاندارد API 5L تولید شده و ضخامت دیواره آن بر اساس این استاندارد برای تحمل فشار مشخصی تعیین شده است.

این موارد از مثال‌های تعیین رده لوله مانیسمان بودند که به آنها پرداختیم.

معرفی رده 40، قدم اول برای تفاوت لوله مانیسمان رده 40 و 80

معرفی رده 40 قدم اول برای تفاوت لوله مانیسمان رده 40 و 80

اولین قدم برای رسیدن به تفاوت لوله مانیسمان رده 40 و 80، معرفی‌کردن کامل رده 40 است. اگر بخواهیم به معرفی این رده بپردازیم باید بگوییم که این رده یکی از پرکاربردترین رده‌های لوله‌های بدون درز (مانیسمان) است که در صنایع مختلف از جمله تأسیسات ساختمانی، انتقال آب، بخار، نفت و گاز مورداستفاده قرار می‌گیرد. این نوع لوله، به دلیل نداشتن درز از استحکام بالا و تحمل فشار و حرارت زیاد بهره‌مند است همین موضوع موجب شده است که این لوله بسیار قابل‌اعتماد باشد.

مشخصات فنی لوله مانیسمان با رده 40

حال که با رده 40 آشنا شدیم نوبت این است که به مشخصات فنی لوله‌های مانیسمان با این رده بپردازیم. مشخصات فنی این لوله‌ها عبارت‌اند از:

  • ضخامت دیواره: ضخامت دیواره لوله مانیسمان رده 40 مطابق با استاندارد ASME B36.10 تعیین می‌شود و بر اساس قطر لوله، نشان داده می‌شود. به‌عنوان‌مثال، برای یک لوله با قطر 2 اینچ، ضخامت دیواره لوله رده 40 برابر با 3.12 میلی‌متر است.
  • فشار کاری: فشار کاری لوله مانیسمان رده 40 به عوامل مختلفی مانند ضخامت دیواره، جنس لوله و دمای سیال بستگی دارد. به‌طورکلی، این نوع لوله می‌تواند فشارهای متوسط را تحمل کند.
  • جنس: لوله مانیسمان رده 40 از جنس‌های مختلفی مانند فولاد کربنی، فولاد آلیاژی و فولاد ضدزنگ تولید می‌شود. نوع متریال مناسب باتوجه‌به نوع سیال و شرایط کاری لوله انتخاب می‌شود.
  • استانداردها: تولید لوله مانیسمان رده 40 مطابق با استانداردهای مختلفی مانند ASME B36.10، API 5L و ISO 3120 انجام می‌شود. این استانداردها ضخامت دیواره، فشار کاری، جنس و سایر مشخصات فنی لوله را تعریف می‌کنند.

این موارد به‌طورکلی مهم‌ترین مشخصات فنی لوله‌های مانیسمان با رده 40 بودند که به آنها پرداختیم.

معرفی رده 80، قدم دوم برای تفاوت لوله مانیسمان رده 40 و 80

به دومین قدم برای رسیدن به تفاوت لوله مانیسمان رده 40 و 80 رسیدیم. لوله مانیسمان رده 80، یکی دیگر از رده‌های پرکاربرد لوله‌های بدون درز (مانیسمان) است که به دلیل تحمل فشار و حرارت بالا، در صنایع سنگین از جمله پتروشیمی، نفت و گاز و نیروگاه‌ها مورداستفاده قرار می‌گیرد. این نوع لوله، همانند برادر کوچک‌تر خود یعنی لوله رده 40، از استحکام بالایی بهره‌مند است و بسیار قابل‌اطمینان است.
شما عزیزان در صورت تمایل می‌توانید همین حالا وارد فروشگاه اتصالات آنلاین شوید و به بررسی، مقایسه و همین‌طور خرید لوله مانیسمان با رده‌های مختلف بپردازید.
به این نکته هم توجه داشته باشید که شما عزیزان در صورت تمایل به دریافت مشاوره رایگان می‌توانید همین حالا با شماره 02166673033 تماس حاصل کنید تا متخصصین مجرب اتصالات آنلاین به مشاوره به شما عزیزان بپردازند.

مشخصات فنی لوله مانیسمان با رده 80

در بخش بالایی با رده 80 آشنا شدیم. حال نوبت این است که همانند رده 40 به مشخصات فنی لوله‌های مانیسمان با رده 80 بپردازیم و با آن آشنا شویم. لازم به ذکر است که مشخصات فنی این رده با رده 40 تفاوت آن‌چنانی ندارد. مشخصات فنی لوله بدون درز با رده 80 عبارت‌اند از:

  • ضخامت دیواره: ضخامت دیواره لوله مانیسمان رده 80 مطابق با استاندارد ASME B36.10 تعیین می‌شود و بر اساس قطر لوله، نشان داده می‌شود. به‌عنوان‌مثال، برای یک لوله با قطر 2 اینچ، ضخامت دیواره لوله رده 80 برابر با 5.08 میلی‌متر است.
  • فشار کاری: لوله مانیسمان رده 80 به دلیل ضخامت دیواره بیشتر، می‌تواند فشارهای بالا را تحمل کند.
  • جنس: لوله مانیسمان رده 80 همانند برادر کوچک‌تر خود از جنس‌های مختلفی مانند فولاد کربنی، فولاد آلیاژی و فولاد ضدزنگ تولید می‌شود. نوع مواد استفاده مناسب باتوجه‌به نوع سیال و شرایط کاری لوله انتخاب می‌شود.
  • استانداردها: تولید لوله مانیسمان رده 80 مطابق با استانداردهای مختلفی مانند ASME B36.10، API 5L و ISO 3120 انجام می‌شود. این استانداردها ضخامت دیواره، فشار کاری، جنس و سایر مشخصات فنی لوله را تعریف می‌کنند.

این موارد هم مشخصات فنی لوله‌های بدون درز رده 80 بودند که به آنها پرداختیم. همان‌طور که مشاهده کردید، مشخصات این رده با رده 40 تفاوت آن‌چنانی جز ضخامت و غیره… ندارد.

جدول مقایسه‌ای لوله مانیسمان رده 40 و 80

جدول مقایسه‌ای لوله مانیسمان رده 40 و 80

حال که با رده‌های 80 و 40 آشنا شدیم نوبت این است که به جدول مقایسه‌ای این دو برادر پرکاربرد پردازیم تا بتوانیم به‌راحتی تفاوت آنهاها پیدا کنیم. این جدول مقایسه‌ای به شرح ذیل است:

مشخصه‌ها

لوله مانیسمان رده 40

لوله مانیسمان رده 80

ضخامت دیواره

نازک‌تر

ضخیم‌تر

فشار کاری

متوسط

بالا

تحمل فشار

کمتر

بیشتر

وزن

سبک‌تر

سنگین‌تر

قیمت

ارزان‌تر

گران‌تر

کاربرد

تأسیسات ساختمانی، انتقال آب، بخار، نفت و گاز با فشار متوسط

صنایع نفت و گاز، پتروشیمی، نیروگاه‌ها، صنایع فولاد با فشار و حرارت بالا

مزایا

قیمت مناسب، وزن کم، سهولت نصب

استحکام بالا تحمل فشار و حرارت بالا، مقاومت در برابر خوردگی، طول عمر بالا

معایب

تحمل فشار پایین، محدودیت در  کاربرد

قیمت نسبتاً بالا، وزن زیاد، دشواری نصب

جدولی که مشاهده کردید جدول مقایسه‌ای تفاوت لوله مانیسمان رده 40 و 80 بود.

نکاتی برای انتخاب بین لوله مانیسمان رده 40 و 80

حال که به مقایسه این دو رده پرداختیم و تفاوت‌های آنان از هم را متوجه شدیم، نوبت این است که به نکاتی برای انتخاب بین لوله مانیسمان رده 40 و 80 بپردازیم. این نکات عبارت‌اند از:

  • فشار کاری: اولین و مهم‌ترین عامل در انتخاب رده لوله، فشار کاری سیالی است که از آن عبور می‌کند. اگر فشار سیال متوسط باشد، لوله رده 40 کافی است. اما اگر فشار سیال بالا باشد، باید از لوله رده 80 استفاده شود.
  • دمای سیال: دمای سیال نیز می‌تواند بر انتخاب رده لوله تأثیر بگذارد. اگر دمای سیال بالا باشد، باید از لوله رده 80 استفاده شود.
  • نوع سیال: نوع سیال (مانند آب، گاز، نفت و…) نیز می‌تواند در انتخاب رده لوله مؤثر باشد.
  • ملاحظات اقتصادی: قیمت لوله‌های رده 80 بیشتر از لوله‌های رده 40 است؛ بنابراین باید فاکتورهای اقتصادی را نیز در نظر گرفت.

درصورتی‌که شما عزیزان بین دوراهی انتخاب رده 40 و 80 قرار گرفتید می‌توانید از این نکات استفاده کنید.

خلاصه و ختم کلام در مقاله تفاوت لوله مانیسمان رده 40 و 80

به پایان مقاله تفاوت لوله مانیسمان رده 40 و 80 رسیدیم. در این مقاله کاربردی به چیستی رده و سپس معرفی رده‌های 40 و 80 پرداختیم. پس از آشناشدن با این رده‌ها به تفاوت لوله مانیسمان رده 40 و 80 با استفاده از جدول پرداختیم تا شما عزیزان بتوانید به‌راحتی تفاوت این دو محصول کاربردی را مشاهده کنید.
به‌طورکلی از لوله‌های رده 80 برای کارهای سنگینی که نیاز به لوله‌هایی که بتوانند فشار بالا را تحمل کنند استفاده می‌شود و از لوله‌های رده 40 برای کارهای سبک مثل لوله‌کشی ساختمانی و غیره… استفاده می‌شود.
درصورتی‌که شما عزیزان بین دوراهی انتخاب رده 40 و 80 قرار گرفتید می‌توانید با استفاده از نکاتی که در بخش بالایی به آن اشاره کردیم این مشکل را حل کنید و درست‌ترین مورد را انتخاب کنید.
شما عزیزان در صورت تمایل به خرید لوله مانیسمان رده‌های مختلف، می‌توانید همین حالا وارد فروشگاه معتبر اتصالات آنلاین شوید و به خرید محصول موردنظر خود دست بزنید.
برای خرید لوله مانیسمان رده 40 و خرید لوله مانیسمان رده 80 کلیک کنید.
این نکته راهم فراموش نکنید که شما عزیزان در صورت تمایل به دریافت مشاوره رایگان، می‌توانید همین حالا با شماره 02166673033 تماس حاصل کنید تا متخصصین مجرب ما به راهنمایی شما عزیزان بپردازند.
از اینکه تا آخر مقاله همراه اتصالات آنلاین بودید سپاس گزاریم.

2 دیدگاه در “تفاوت لوله مانیسمان رده 40 و 80

  1. کاربر مهمان گفت:

    به‌طورکلی، با توجه به تفاوت این دو رده، کدام یک از انها بهتر هستند؟

    1. سلمان‌زاده گفت:

      هرکدام از این دو رده، در موقعیت و وابسته به کاربرد خاص خود، مورد استفاده قرار می‌گیرند. پس نمی‌توان گفت که کدام رده از رده دیگر بهتر است.

دیدگاهتان را بنویسید