لولههایی که در صنایع مختلف استفاده میشود، ویژگیهای متفاوتی دارند و به شکل متفاوتی هم تولید میشوند. لوله بدون درز (مانیسمان) و لولههای درزدار (API) دو نوع لوله که با دو روش متفاوت تولید میشوند و از نظر استحکام و دوام با یکدیگر متفاوت هستند. همچنین به دلیل داشتن ویژگیهای منحصر به فرد و تفاوت لوله مانیسمان و API از این دو نوع لوله برای موارد متفاوتی نیز استفاده میشود. در این مطلب قصد داریم ضمن پرداختن به روشهای تولید این محصولات، به تفاوت بین لوله API و مانیسمان بپردازیم.
لوله مانیسمان چیست؟
صنعت گاز، نفت و پتروشیمی از جمله صنایعی که با مواد خورنده و ارزشمند در ارتباط است و از اینرو باید از لولههای مقاوم برای آنها استفاده شود. لولههای بدون درز یا مانیسمان از جمله محصولاتی است که مقاومت بسیار بالایی دارند و به دلیل داشتن همین ویژگی از آنها در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی استفاده میشود. همچنین برای انتقال سایر سیالات ارزشمند و خورنده نیز این نوع لوله کاربرد دارد.
از آنجا که قسمت درز در لوله یک نقطه ضعف محسوب میشود که ممکن است در اثر فشار و گذشت زمان دچار ترک شود، لولههای مانیسمان و بدون درز، محکمتر هستند. نداشتن درز به این لولهها یک ویژگی خاص را میبخشد تا از آنها در مواردی که با فشار بالا روبرو هستید، استفاده کنید.
ساختار لولههای بدون درز به شکل یکنواخت است و از مقاومت زیادی در برابر فشار، حرارت و خوردگی برخوردار هستند. این نوع لولهها با ضخامت و طولهای متفاوتی تولید میشوند و به همین دلیل آنها را در قالب «رده» دستهبندی میکنند. به طوری که در بازار شاهد لولههای مانیسمان رده 20، 40، 60، 80، 120 و 160 هستیم. هر چقدر رده یک لوله بدون درز بیشتر میشود، میزان قدرت آن در برابر فشار، حرارت و خوردگی افزایش مییابد.
از ویژگیهای لوله مانیسمان میتوان به داشتن مقاومت بالا در برابر مواد و شرایط خورنده، نداشتن نیاز به تست جوشکاری و قابلیت استفاده در موارد حساس اشاره کرد.
روش ساخت لوله مانیسمان
از آنجا که لوله مانیسمان باید به شکل بدون درز باشد، در تولید آن روش متفاوتی کاربرد دارد. در این روش ابتدا شمشهای فولادی استوانهای شکل را حرارت میدهند و سپس از طریق شلیک یک میله (سمبه)، داخل آن را سوراخ میکنند تا به شکل یک حفره کامل درآید.
این محصولات را ابتدا با سایز بزرگ تولید میکنند و سپس با کشش گرم و یا سرد، میزان ضخامت آن را کمتر میکنند تا به ضخامت دلخواه برسد. در تولید این محصولات تابگیری نیز صورت میگیرد تا لولهها به صورت صاف و یکدست باشند و در انتها سمبه را از لوله خارج میکنند.
وقتی لوله مانیسمان خنک شد، آن را به اندازههای مختلف برش زده و در انتها تمیز میکنند. سمبادهزنی، پولیش و رنگکاری نیز از دیگر مراحلی است که برای تولید لوله بدون درز پشت سر گذاشته میشود.
لوله api چیست؟
واژه API کوتاه شده عبارت American Petroleum Institute و به معنای استاندارد انستیتوی نفت آمریکاست. این لولهها با ضخامت لوله مانیسمان رده 40 تولید میشوند و شامل دو نوع API 5L PSL1 و API 5L PSL2 هستند. برای تولید آنها نیز از آلیاژهای مختلفی استفاده میشود که بهترین آن، فولاد حاوی کربن است که در برابر رطوبت و خوردگی مقاومت بسیار بالایی دارد. فروشگاه اتصالات آنلاین بهترین جنس لوله مانیسمان رده 40 را در اختیار شما قرار میدهد. برای مشاهده قیمت، روی لینک درج شده کلیک کنید.
اگرچه میزان مقاومت این نوع لوله در برابر لولههای مانیسمان کمتر است، با این حال نمیتوان از میزان ارزش و کاربردهای آنها غافل شد. به طور کلی در لولههای API در سولههای صنعتی و لوله کشی ساختمان و تاسیسات استفاده میشود. هزینه تولید لولههای درزدار کمتر است و گاهی از آنها در انتقال نفت و گاز و یا آب نیز کاربرد دارند.
کاربرد لوله api
مهمترین کاربرد لوله درزدار برای لوله کشی ساختمان است که با توجه به میزان ضخامت و مقاومت آن، انتخاب میشود. لولههای API از مقاومت متفاوتی برخوردار هستند و براساس گرید، دسته بندی میشوند که هر کدام در برابر فشار، حرارت و دما مقاومت متفاوتی دارند.
به طور کلی از لوله API برای انتقال نفت و گاز در مسیرهای کوتاه، انتقال آن در ساختمانهای مسکونی و صنعتی، صنعت کشتی سازی، انتقال مواد شیمیایی و انتقال فاضلابهای صنعتی استفاده میشود.
پیشنهاد میکنیم برای مشاهده قیمت لوله api روی لینک مشخص شده کلیک کنید.
تفاوت لوله مانیسمان و api در چیست؟
مهمترین تفاوت بین لولههای بدون درز و لولههای درزدار به همین نام مربوط میشود. لوله API با داشتن درز و روش تولید متفاوت، نسبت به لوله بدون درز مقاومت کمتری دارد. دومین تفاوت لوله API و مانیسمان به قیمت آنها مربوط میشود که در این رابطه باید بگوییم لولههای مانیسمان گرانتر هستند. البته در زمان خرید هم باید به اصل بودن لوله مانیسمان دقت داشته باشید تا لوله درزدار (API) را به جای لوله بدون درز به شما نفروشند.
اگر تفاوت بین لوله مانیسمان و API را بدانید، در انتخاب و خرید خود دچار اشتباه نمیشوید. از آنجا که ضخامت بین لولههای API با لولههای مانیسمان رده 40 یکسان است، شاید در این مورد دچار اشتباه شوید. تفاوتهای بین این دو نوع محصول عبارت است از:
تفاوت در کاربرد دو محصول
از آنجا که میزان ضخامت و تحمل فشار در لوله بدون درز بیشتر است، از آنها در انتقال نفت، گاز و پتروشیمی استفاده میشود. در حالی که لولههای درزدار API تنها برای ساخت و ساز و مصارف خانگی کاربرد دارند.
تفاوت در استحکام
یکی دیگر از تفاوتهای اصلی بین لوله مانیسمان و API به میزان استقامت و استحکام آنها مربوط میشود. به طور کلی وجود درز در لوله API یک نقص بزرگ است که از میزان مقاومت آن در برابر دمای بالا، فشار و عوامل خورنده میکاهد. در حالی که لولههای مانیسمان مقاومتر هستند.
تفاوت لوله API و مانیسمان در روش تولید
روش تولید یکی دیگر از تفاوتهای بین لولههای بدون درز و لولههای درزدار است. به طوری که در تولید لوله API از ورقهای فولادی استفاده میشود که بعد از حرارت دادن، آنها را لوله کرده و قسمت درز را جوشکاری میکنند. اما در تولید لوله مانیسمان از شمش فولادی استفاده میشود.
تفاوت در هزینه تولید
از آنجا که روش تولید لولههای بدون درز دشوارتر است و برای تولید آنها از تجهیزات مدرنتری استفاده میشود، میزان هزینه تولید افزایش مییابد. در نتیجه قیمت لوله مانیسمان نسبت به لولههای API افزایش مییابد. با این حال هزینه تعمیر و نگهداری لولههای مانیسمان نسبت به لوله API کمتر است.
کلام آخر
در این مطلب به تفاوت لوله API و مانیسمان پرداخته شد که مواردی همچون روش تولید، میزان مقاومت و کاربرد هر یک را شرح دادیم. به طور کلی لولههای مانیسمان ارزشمندتر و گرانتر هستند و برای صنایع نفت و گاز استفاده میشوند. اما استفاده از لولههای درزدار برای صنایع مختلف و ساختمانسازی مقرون به صرفه است. در عین حال از مقاومت بسیار بالایی نیز برخوردار هستند. ورق گالوانیزه بهترین ماده اولیه برای تولید لولههای API است که در برابر رطوبت و عوامل خورنده مقاومت بالایی دارد و بیش از 3 دهه عمر میکند.
سوالات متداول
لوله های درزدار یا بدون درز؛ کدام را برای پروژه خود انتخاب کنیم بهتر است؟
لولههای بدون درز استحکام بیشتری نسبت به لولههای درزدار دارند؛ در نتیجه میتوانند انتخاب مناسبی برای پروژههایتان باشند.
چرا باید تفاوت لوله API و لوله مانیسمان را بدانیم؟
بهتر است با شناخت تفاوتهای این دو گزینه مناسب را برای خرید انتخاب کنید.
مهمترین تفاوت های لوله مانیسمان و لوله API چیست؟
از جمله تفاوت این 2 میتوان به مواردی مانند: روش تولید، ماده اولیه، خواص و قیمت اشاره کرد. برای مشاهده لولههای مانیسمان میتوانید به صفحه لوله مانیسمان مراجعه کنید.
چه عواملی بر قیمت لوله مانیسمان و api اثر گذار است؟
مواردی مانند جنس مواد و ضخامت از جمله عوامل تاثیر گذار در قیمت نهایی هستند.